PatentDe  


Dokumentenidentifikation EP1574470 20.10.2005
EP-Veröffentlichungsnummer 0001574470
Titel Verfahren zur Installation eines Aufzuges in einem Gebäude
Anmelder Rakennustoimisto Palmberg Oy, Tampere, FI
Erfinder Salonen, Janne, 33480 Ylojarvi, FI
Vertreter derzeit kein Vertreter bestellt
Vertragsstaaten AT, BE, BG, CH, CY, CZ, DE, DK, EE, ES, FI, FR, GB, GR, HU, IE, IS, IT, LI, LT, LU, MC, NL, PL, PT
Sprache des Dokument EN
EP-Anmeldetag 02.03.2005
EP-Aktenzeichen 053960100
EP-Offenlegungsdatum 14.09.2005
Veröffentlichungstag im Patentblatt 20.10.2005
IPC-Hauptklasse B66B 9/00
IPC-Nebenklasse E04B 1/34   E04H 1/04   

Beschreibung[en]

The invention relates to a method of fitting a lift to a building that has several floors and is furnished with a staircase, where in the staircase of the building there are between the floors first stairs reaching halfway to the floor level and second stairs reaching from the halfway level to next floor, and the staircase is bordered at least by one external wall of the building.

Previously known as lift assemblies made afterwards are those with location of lift shaft between ascents in flight of stairs. The ascents of staircases are rises of mezzanine floor, either as rises of straight or spiral staircases. Usually between these staircases there is a very small vertical light shaft, into to which no lift shaft can be fitted. Embodiments are known, where staircases are narrowed off so that a space necessary for lift shafts can be done. Generally this solution is not useful, since the stairs are often already of minimum size.

Furthermore, embodiments are known, where the lift shaft is arranged at the staircase on the outside of the building. In these assemblies it happens either so that the stops hit the mezzanine floors and half of the floor always remains to get used by foot or at best the stairs between the floors are continuous, whereby it is possible the lift stops at floor levels. Especially in a little older apartment houses there are in the staircases without exception ascents of mezzanine floors and the landing at the external wall is at the mezzanine floor as is also the front door the entrance.

When a lift is mounted afterwards in an apartment house, the aim is that one does not have to use the stairs at all. Therefore, building only a lift shaft outside the house at the staircase is out of the question, because on each floor more or less stairs remain to used by foot.

In order to solve these disadvantages and to fit a lift afterwards into low apartment houses in common use a new method has been developed characterized in that concerning floors the second stairs are dismounted and they or other corresponding stairs are moved as extension to the first stairs to form a substantially continuous ascent between floors possibly comprising only a small landing, furthermore, at the second staircase an intermediate landing slab is placed in order to make horizontal use of stairs possible from the preserved former landing to the corresponding level of the enlargement, whereby the continuous staircase is supported from below by upright pillars.

The advantage according to the invention is that using the way of prefabricated building the stair enclosure can be extended outwards so that the floor levels in different floors are placed on the same level with the floor level of the floors. So the lift can be placed in the enlargement and from the lift there is stepless travel to the floor. The width of staircases remains unchanged. According to the invention the second ascent between floors can always be moved as extension to the former one, whereby with original ascents a change can be made and the width of the staircase kept unchanged. The entries to the lift and staircase can be fitted as per need depending on the court-yard level. The same works in a case, where the external wall is straight at the staircase, and in case there is a recess at the staircase.

In the following the invention is disclosed with reference to the enclosed drawing, where

  • Fig. 1 presents the crosscut, of a conventional stair shaft with no lift.
  • Fig. 2 presents the stair shaft of figure 1 viewed from above.
  • Fig. 3 presents the crosscut, of a stair shaft changed according to the invention.
  • Fig. 4 presents the lowest floor of figure 3 viewed from above.
  • Fig. 5 presents the uppermost floor figure 3, viewed from above.
  • Fig. 6 presents the entrance floor of a stair enclosure furnished with a recess.

Figures 1 and 2 show a conventional apartment with no stair enclosure. The entrance is at the level of the mezzanine floor and the basement half way under the ground. Ascents 4 and 5 are on the mezzanine level, while landings 2 on the external wall are halfway between the floors. Figure 2 shows that ascents 4 and 5 are quite close to each other, that is why in the space between them a lift shaft cannot be built. Neither does narrowing of ascents 4 and 5 come into question. So the lift should be mounted outside as an exterior construction and there would be from the lift an entrance to level 2. This solution leaves still many steps to go, in practice half way up the floor, and thus does not usually fit into buildings, by the lift assembly of which it is also the aim to accomplish complete suitability for invalids and wheelchairs.

Figure 3 shows a crosscut of a staircase as per figure 1 changed in a way according to the invention. In the figure line L illustrates the line of the former of external wall 1. At the stair shaft an enlargement 12 as broad as the width of the stair shaft is added at the stair shaft. Figure 3 shows that ascents 5 are detached and moved as extension after ascents 4. If detached stair are not useful, then, for instance, new similar ones are moved after stairs 4. A part of landings 2 is left that forms a small landing in the new ascent. The ascents are supported from the underside with upright pillars 11 added to the construction. The entrance is fitted according to the level height of the courtyard., whereby the travel to lift 8 is from the court yard level, and as much as necessary, for instance higher that than halfway up the floor, with other words Then lift 8 lift must be used a passage lift.

Lift shaft 9 is fitted in enlargement 12. Also a part of ascents 5 will be on the enlargement 12 side. Furthermore, on the enlargement side intermediate floor slabs 6 and 7 must be mounted. External wall 1 at the lift shaft is usually a prefabricated wall that gets removed. Enlargement 12 is most suitably made as prefabricated construction.

Figure 4 shows an embodiment on the entrance level, where travel to lift 9 is from the outside through own door 13 and lift door 15 without thresholds worth to mention. There is entrance also through the actual front door 14, to which at first some steps must be taken on the outside or under a roof in order to reach the intermediate landing, to which there are also stairs 4,5 from the cellar, and then still stairs 10 have to be taken to the actual first floor level 6. Also access to the lift is in this case arranged through the second doorway 16. Ascent 5 is in this case cut shorter, since by means of it one must not go quite up to the first floor level.

Figure 5 shows the uppermost floor. Staircases 4, 5 lead up to there from the former floor. As a new intermediate floor slab 7 and slab 6 is mounted. There is in slab 6 an opening for lift shaft 9 ascent and an opening for the ascent 5 from below. For the slab 6 portion a space 17 remains, which can, for instance, be formed as a balcony for airing clothes.

Enlargement 12 is furnished with windows and, possibly high up with a window. For smoke outlet Enlargement 12 is made floor by floor as prefabricated construction, whereby in the original stair enclosure changes are made at the same time.

Figure 6 shows a stair enclosure furnished with recess 19, where the wall is removed from the recess. Enlargement 12 is at recess 19 and the recess portion is utilized in the stair enclosure. Entrance lobby 20 is in the outermost part of the enlargement, which in the embodiment remains only as high as the first floor. From entrance 20 stairs 9 are used to get to the lift or stairs 18 halfway to first landing. In this case lift 9 is an advantageous through-passage model. The entrance of the enlargement does not cover the window of the apartment near the floor, as possibly happens in figure 4.

Starting up from second floor it is possible to make at staircase 18 a balcony for airing clothes, which opens beside the lift onto entrance 20 and is thus directed off the apartment windows.


Anspruch[en]
  1. A method of fitting a lift to a building comprising several floors and furnished with a staircase, in which building there are between floors first stairs (4) reaching halfway to the floor level, and second stairs (5) reaching from the halfway level to next floor, and the staircase is bordered at least by one external wall (1) of the building. In the method the staircase is extended in removing the external wall that borders the staircase and an outwards extending enlargement (12) is added to the building, the width of which is essentially the same as the width of the opening of the removed external wall, and the lift (8) can be used both at the level of floors and at the entrance height of the courtyard level, whereby a second doorway (15) may have been fitted into the lift, characterized in that concerning the floors second stairs (5) are removed and they or other corresponding stairs are moved as continuation to first stairs (4), in order to form between floors an ascent comprising only a small landing, furthermore, at the second staircase (5) an intermediate floor slab (7) is placed for possible use of stairs horizontally from the former retained floor level (3) to corresponding level (6) of the enlargement, whereby continuos staircase (4,5) is supported from below by upright pillars (11).
  2. A method according to claim 1 characterized in that ascent (18) from courtyard level to first floor level is formed inside enlargement (12) and /or outside the enlargement, for instance in a shed.
  3. A method according to claim 1 characterized in that he enlargement (12) is built of prefabricated elements.
  4. A method according to claim 1 characterized in that in the enlargement a traffic landing (6,7) is formed at the same height as original floor level (3) and connected to said floor level (3).
  5. A method according to claim 1 characterized in that in enlargement (12) an ascent 10),(18) leading to the first floor level is placed.






IPC
A Täglicher Lebensbedarf
B Arbeitsverfahren; Transportieren
C Chemie; Hüttenwesen
D Textilien; Papier
E Bauwesen; Erdbohren; Bergbau
F Maschinenbau; Beleuchtung; Heizung; Waffen; Sprengen
G Physik
H Elektrotechnik

Anmelder
Datum

Patentrecherche

Patent Zeichnungen (PDF)

Copyright © 2008 Patent-De Alle Rechte vorbehalten. eMail: info@patent-de.com